Drėgnuoju būdu apdorojama tik geriausių rūšių kava

Kolumbijoje kavos vaisiai daugiausia apdorojami drėgnuoju būdu.

Derlius renkamas spalio—kovo mėnesiais lietaus sezono metu. Drėgnajam apdorojimui renkami tik subrendę vaisiai. Kadangi jie subręsta ne visi vienu metu, tai ir renkami tris—penkis kartus. Po plovimo specialiose mašinose nuo vaisių iš dalies pašalinamas minkštimas, paskui jie beriami j talpas, kur 20-24 val. rauginami. Vėliau besisukančiuose aparatuose stipria vandens srove minkštimas visiškai nuplaunamas. Po to pupelės neilgai džiovinamos saulėje ir lukštenimo mašina pašalinamos net ploniausios luobelės.

Drėgnuoju būdu apdorojama tik geriausių rūšių kava, nes šiuo būdu apdorota kava dėl subtilaus skonio labai vertinama pasaulinėje rinkoje. Apdorojant drėgnuoju būdu, geriau negu sausuoju būdu kontroliuojamas pupelių fermentacijos procesas.

Apdorojant kavos pupeles, susirenka daug atliekų. Etiopijoje kavos vaisių luobeles pabandė sumaišyti ir supresuoti su eukaliptų skiedromis. Gautos puikios plokštės baldams gaminti — patvarios, gražios, truputį kvepiančios kava.

Labiausiai kavos kokybė priklauso nuo to, ar tinkamas buvo pirminis pupelių apdorojimas. Jis baigiamas stambiuose fabrikuose arba prekybos sandėliuose. Čia kava rūšiuojama, poliruojama ir maišoma su įvairių rūšių pupelėmis, kad būtų tam tikro standarto. Visoms šioms operacijoms atlikti reikia nemažai patirties, ir išradingumo. Po vieną pupelę perrenkami šimtai ir tūkstančiai kavos pupelių maišų. Suprantama, toks darbas yra sunkus ir sekinantis.

Po revoliucijos pergalės Kuboje, kur auginama puiki kava, rūšiuoti pradėta šiuolaikine technika. Rūšiuotojams į pagalbą atėjo elektroninės mašinos. Elektroninė akis per lęšių sistemą atidžiai stebi kiekvieną pupelę ir nepraleidžia sugedusių. Tokios mašinos sunkiuose kavos gamybos baruose pakeičia tūkstančius darbininkų.

Pagaliau rūšiuoti baigta. Kavos pupelės supakuojamos j maišus. Kasdien į pasaulinę prekybos rinką pristatoma apie 70 mln. maišų po 60 kg kiekvienas.

Žalios kavos pupelės yra gelsvai arba žalsvai pilkos spalvos. Jos yra liežuvį sutraukiančio prieskonio. Tokios pupelės dar netinka kavai „paruošti. Jas sunku sumalti, blogai brinksta vandenyje.

Žalios kavos pupelės gali būti laikomos įvairų laiką. Jei laikomos per ilgai, pupelės netenka spalvos, išblykšta, ir kava praranda skonį bei kvapą. Ypač blogai kavos pupeles veikia šviesa ir drėgmė.

Teigiama, kad žalias kavos pupeles galima išlaikyti dvejus metus. Žinoma, viskas priklauso nuo sąlygų. Kai kurios braziliškos kavos savybės, kaip teigia specialistai, laikant nuo trejų iki penkerių metų net gerėja.

Kaip nustatoma šalių kavos pupelių kokybė? Visų pirma nustatoma jų botaninė rūšis ir veislė. Kiekviena iš jų turi būdingas savybes ir kavos gamybos vertę: vienas rūšis galima panaudoti savarankiškai, o kitas — kaip užpildą

Paskui, nustatant pupelių kokybę, atsižvelgiama į prekinę rūšį, kuri priklauso nuo defektinių pupelių ir pašalinių priemaišų buvimo (smėlio, akmenukų, šakelių ir kt.).

Kavamedžiai auga visose aukštumose: nuo jūros lygio iki šalčių linijos tropikuose

Patiko? Pasidalink

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *