Kavoje be kofeino yra labai mažas kofeino kiekis

Užsisakant kavą be kofeino nereikia nerimauti dėl kofeino – palyginti su įprasta kava, joje yra tik nedidelis kofeino kiekis. Tačiau yra keletas kavos be kofeino gėrimo privalumų ir trūkumų, kuriuos turėtumėte žinoti.

Kava be kofeino yra tokia pati kaip įprasta kava, tik iš jos pašalintas beveik visas kofeinas. Kavoje be kofeino vis dar yra labai mažas kofeino kiekis (apie 3 proc., palyginti su įprasta kava), nes neįmanoma pašalinti 100 proc. kofeino.

Įprastos kavos puodelyje yra daug kofeino – 95 miligramai. Tačiau puodelyje kavos be kofeino yra tik šiek tiek kofeino – 2 miligramai.

Yra trys pagrindiniai kavos be kofeino apdorojimo būdai: šveicariškas vandens metodas, anglies dioksidas ir metilo chloridas. Daugiau apie kavos be kofeino apdorojimo metodus galite sužinoti čia.

Šveicariškas vandens metodas – tai procesas, kurio metu kofeinas iš kavos pupelių pašalinamas naudojant tik vandenį.

Jo metu tirpūs kavos komponentai mirkomi vandenyje, kol jis prisotinamas. Tuomet kofeinas filtruojamas ir taip gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Tada ekstraktas dedamas į žalios kavos pupeles, kuriose yra kofeino, ir kofeinas iš pupelių migruoja į žalios kavos ekstraktą, nes pupelės ir skystis siekia pusiausvyros.

Esu įsitikinęs, kad anglies dioksidas yra dujos.

CO2 gali atskirti įvairias chemines medžiagas, pavyzdžiui, kofeiną iš kavos, paprasčiausiai pumpuojant jį per kavos pupeles.

Metilo chloridas yra bespalvės, degios dujos, turinčios būdingą saldų kvapą. Jis naudojamas kaip tirpiklis ir šaltnešis.

Metileno chloridas yra veiksmingas cheminis tirpiklis kofeinui iš kavos pupelių pašalinti. Anksčiau šiam tikslui paprastai buvo naudojamas benzenas, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis yra kancerogenas. Dabar vietoj jo paprastai naudojamos kitos cheminės medžiagos, pavyzdžiui, etilacetatas ir metileno chloridas.

Tačiau dėl metilchlorido kilo ginčų, nes didelis jo kiekis gali būti toksiškas ir sukelti centrinės nervų sistemos pažeidimus.

Sprendime teigiama, kad maži metileno chlorido pėdsakai kavoje be kofeino nekelia susirūpinimo, nes daugiau nei 0,001 % likučių yra draudžiami.

Jei ieškote sveikesnės įprastos kavos alternatyvos, kuri vis dar turi tam tikrų privalumų, kava be kofeino yra geras pasirinkimas. Bekofeininė kava taip pat yra geras pasirinkimas žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui, bet vis tiek nori mėgautis kavos skoniu. Kitas pasirinkimas – pusiau kavos kava, kurioje yra mažiau kofeino, tačiau ji vis tiek suteikia žvalumo.

Kaip manote, ar turėčiau gerti kavą be kofeino?

Ar turėtumėte gerti kavą be kofeino, priklauso nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir sveikatos poreikių. Čia pateikiami kavos be kofeino gėrimo privalumai ir trūkumai.

Yra keletas kavos be kofeino gėrimo privalumų. Pirma, tai puikus būdas sumažinti suvartojamo kofeino kiekį. Antra, ji gali padėti jums jaustis budresniems ir žvalesniems. Trečia, ji gali pagerinti jūsų produktyvumą ir koncentraciją.

Kava be kofeino gali padėti padidinti energiją ir susikaupimą.

Naudodami kavą be kofeino išvengsite neigiamo šalutinio įprastos kavos kofeino poveikio. Daugelis žmonių dėl kavoje esančio kofeino patiria nemigą, nerimą, širdies plakimą, aukštą kraujospūdį ir nerimą.

Jei patiriate sveikatos problemų, pavyzdžiui, nemigą ar širdies plakimą, kurias, jūsų manymu, gali sukelti kofeinas, pabandykite pereiti prie kavos be kofeino. Kava be kofeino vis tiek gali suteikti jums kavos naudą be galimų kofeino trūkumų.

Kofeinas gali sukelti nerimą. Tai dažnas šalutinis kofeino poveikis, dėl kurio žmonės gali jaustis neramūs ir nervingi. Tačiau kava savaime nesukelia nerimo, tačiau ji gali sustiprinti nerimo simptomus žmonėms, kurie ir taip yra linkę į jį.

Jei jaučiate nerimą ir geriate įprastą kavą, galbūt norėtumėte pereiti prie kavos be kofeino, jei pastebėsite, kad nerimas nuo kavos stiprėja.

Jei patiriate virškinimo ar dehidratacijos problemų, kava gali turėti vidurius laisvinantį poveikį, nors tai vis dar tiriama. Galiausiai jūs geriausiai pažįstate savo organizmą ir žinote, kas jums tinka.

Kavos be kofeino gėrimo trūkumai nėra tokie dideli, kad nusvertų jos naudą.

Kavos be kofeino taip pat gali būti įvairių skonių ir rūšių, įskaitant įprastą ir aromatizuotą.

Cheminės medžiagos. Kai kurios kavos be kofeino gaminamos su cheminėmis medžiagomis, randamomis dažų nuėmikliuose. Didelės šios cheminės medžiagos koncentracijos poveikis žmonėms gali turėti sunkų neurologinį poveikį, o ilgalaikis jos poveikis gyvūnams gali sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus.

Jei norite visiškai išvengti šios cheminės medžiagos, patikrinkite perkamos kavos be kofeino etiketes. Dažniausiai kava be kofeino, ant kurios nenurodoma, kaip ji buvo be kofeino, buvo pagaminta naudojant metilo chloridą.

Cholesterolis – daug diskusijų medicinos bendruomenėje kelianti tema. Kai kurie tyrimai rodo, kad kava be kofeino gali padidinti cholesterolio kiekį, o kiti teigia, kad jokio poveikio nėra. Šiuo metu išvados nėra įtikinamos, tačiau jei turite problemų dėl cholesterolio, turėtumėte pasikalbėti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar kava jums kelia susirūpinimą.

Patiko? Pasidalink